Dorpsraad Nieuwdorp

Facebook Image

reactie@dorpsraadnieuwdorp.nl

Geluidcontour

Op de raadsvergadering van 2 juni 2005 stemt de gemeenteraad van Borsele in met het meewerking verlenen aan de procedure waarmee de geluidzonering van het industriegebied kan worden aangepast.

 Wat ging hieraan vooraf:

Begin 2004 laat de provincie laat via de media weten dat zij de geluidcontour van het industrie gebied wil verruimen. De gemeente die een belangrijke stem in het geheel heeft omdat een bestemmingsplan wijziging noodzakelijke is heeft een 7-tal vragen gesteld die beantwoord moeten worden voordat zij een beslissing neemt.

Het college heeft door het onderteken van het WCT convenant eigenlijk al aangegeven dat ze bereid is mee te werken aan de verruiming.

Een van de aandachtspunten voor de dorpsraad is het veiligstellen van woningbouw voor nu en in de toekomst. Het is voor ons dus van belang dat Nieuwdorp over locaties blijft beschikken waar woningbouw mogelijk is. Voor woningbouw zijn een aantal randvoorwaarden van belang. Eén van deze voorwaarden is dat het gebied waar mogelijke nieuwbouw plaatsvindt buiten de 50 dB(A) zone van het industriegebied ligt.

De dorpsraad kijkt dan ook met argusogen naar de uitbreiding van de geluidcontour van het industriegebied. Omdat er op dit moment een hoop regelingen met betrekking tot geluidhinder op het punt staan gewijzigd te worden is het een erg complex verhaal.

Wat speelt er momenteel

De provincie en zeeland Seaports vinden dat de huidige geluidruimte van het Sloegebied onvoldoende is. De nu nog openliggende plekken kunnen alleen met dag-actieve bedrijven worden opgevuld. Beide partijen vinden het gewenst om vol-continue bedrijven in het Sloegebied te hebben en daarvoor moet de geluidcontour worden verlegd. Concreet betekend dit dat de grens 300 meter opschuift over ons dorp. Daarom hebben beide partijen een onderzoek laten uitvoeren waarin de gevolgen van deze oprekking staan beschreven. Dit rapport is op 2 november in ammekore besproken.

 

In het rapport zijn overigens de gevolgen van een mogelijke komst van een WCT niet meegenomen.

 

De gemeente Borsele heeft zoals eerder opgemerkt met het ondertekenen van het WCT convenant aan gegeven onder voorwaarden mee te willen werken aan deze verruiming

Deze voorwaarden zijn o.a:

  • Ø Uitbreiding van de contour mag geen negatieve gevolgen hebben voor de kernen Nieuwdorp, Borssele en 's-Heerenhoek. Woningbouw moet nu en in de toekomst gewaarborgd blijven.
  • Ø Uitbreiding mag geen negatieve gevolgen hebben voor de aanwijzing van een gedeelte van het gebied als nationaal landschap
  • Ø Men wil meer duidelijkheid hebben over de noodzaak van die nacht actieve bedrijven.

 

De dorpsraad wordt door de gemeente in het traject bijgepraat en er wordt op bepaalde momenten om onze mening gevraagd.

 

De provincie heeft op 2 november 2004 een aantal paar toezeggingen gedaan om de geluidhinder tot een minimum te beperken. Een aantal woningen zal worden voorzien van isolatie, De provincie zal haar medewerking blijven verlenen aan woningbouw in Nieuwdorp. en op korte termijn wordt een geluidswal tegen het verkeerslawaai geplaatst.

 

Verkeer- Spoor en Industrielawaai zijn overigen 3 aparte zaken. De verruiming van de  geluidcontour staat los van de geluiden die door weg en spoorverkeer worden veroorzaakt.

 

toekomstige aanpassingen geluidcontour industriegebied

Binnenkort hoeven windturbines niet meer te worden opgeteld bij de geluiden die uit het industriegebied komen. Hiermee kunnen de windturbines weer zonder problemen in het gebied worden geplaatst wat we de laatste weken ook al kunnen zien. Dit betekend dat het geluid van windturbines in het sloegebied niet meer wordt meegenomen in de zone berekening. Dit levert weer geluidruimte op in het Sloegebied maar zolang de windturbines niet geruisloos worden is en blijft dit een papieren tijger.

 

Conclusie:

Het lijkt ons gezien de belangen die de provincie aan het Sloegebied toedicht onmogelijk om het oprekken van de zonering tegen te gaan. De dorpsraad heeft in overleg met de gemeente tijdens de overleggen een aantal positieve punten mbt de leefbaarheid in onze kern kunnen realiseren. We reken erop dat de toezeggingen die door de provincie zijn gedaan ook in de praktijk worden uitgevoerd.

 

Copyright © 2016. All Rights Reserved.