Dorpsraad Nieuwdorp

Facebook Image

reactie@dorpsraadnieuwdorp.nl

Vliegenoverlast

Van de gemeente Borsele ontvingen we vandaag het volgende bericht. De definitieve rapportage van het KAD is gereed. Naar aanleiding van het rapport zullen er enkele acties uitgevoerd moeten worden. Met de klagers is besproken dat we via de dorpsraad zullen communiceren. Omdat de dorpsraad niet van deze afspraak op de hoogte was en de klagers niet kent zetten we het maar op de website.


Uit het rapport van het KAD blijkt dat er verschillende factoren van invloed zijn, dit zijn Provinciale inrichtingen, gemeentelijke inrichtingen maar ook mestopslagen in de achtertuinjes van particulieren.

Provinciale bedrijven
18 juli is door de gemeente met de handhaver van de provincie Zeeland gesproken. Zij zullen op basis van de aanbevelingen/bevindingen uit het rapport actie ondernemen naar de betreffende bedrijven o.a. Stortplaats Midden Zeeland. Gezien de windrichting ten tijde van de overlast is het niet ondenkbaar dat de vliegenoverlast afkomstig was van de stortplaats.

Gemeentelijke bedrijven
Ook wij als gemeente moeten actie ondernemen richting onze bedrijven (o.a. veehouders), denk hierbij aan toezicht op preventieve maategelen. Er zijn vliegen waargenomen bij de veehouders maar niet in die mate dat dit een plaag zou kunnen veroorzaken.
Ook zullen we ons beraden hoe we volgend voorjaar tijdig preventief maatregelen kunnen (laten) nemen.

Particulieren
Voor wat betreft de particuliere mestopslagen (in tuintjes) zullen we uitzoeken op welke manier wij hier tegen kunnen optreden. Omdat het om opslagen hoeveelheden die minder dan 10m3 bedraagd, is de wet milieubeheer niet van toepassing. Daarom kan door de gemeente hierop niet worden gehandhaafd en zijn we afhankelijke van de welwillendheid van de betreffende bewoners. Het gaat om een aantal adressen aan de Havenweg.

Copyright © 2016. All Rights Reserved.