Dorpsraad Nieuwdorp

Facebook Image

reactie@dorpsraadnieuwdorp.nl

Woningbouw

Een van de doelstellingen van de dorpsraad is het zorgen voor een leefbaar Nieuwdorp. Een van de peilers onder deze doelstelling is het zorgen dat woningbouw nu en in de toekomst gewaarborgd is en blijft. Meer daarover is in het visiedocument van de dorpsraad te lezen

Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op onze woningbouwpeiler:

  • - Geluidhinder
  • - Gemeentelijke en Provinciale regelgeving
  • - Bestemmingsplannen

 

Geluidhinder

Geluidhinder van met name het industriegebied zorgt ervoor dat een groot deel van Nieuwdorp in een zogenaamde geluidcontour ligt waar alleen inbreiding mogelijk is. Inbreiding betekend niets meer dan het volbouwen van openliggende stukken. De provincie heeft aangegeven dat zelfs bij uitbreiding van de industrie geluidcontour Nieuwdorp niet op slot hoeft.

Regelgeving

De provincie en gemeente regulieren het aantal woningen per gebied. Hiermee zorgen ondermeer dat bepaalde gebieden landelijk blijven en andere de functie van groeikern krijgen. In februari 2005 wordt bekend dat Nieuwdorp er de komende jaren een 50-tal nieuwe woningen bij krijgt.

Bestemmingsplannen

In een bestemmingsplan staan de regels die voor een bepaald gebied gelden. Woningbouw is een bestemming die aan een gebied kan worden gegeven.

Status

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het plan Coudorp II. Hierna is er niet erg veel ruimte meer voor Nieuwbouw in Nieuwdorp. De gemeente heeft in overleg met de dorpsraad bij de provincie er opaangedrongen dat Nieuwdorp ook in de toekomst moet kunnen groeien. De kern moet zijn eigen bevolkingsgroei kunnen opvangen. De provincie heeft toegezegd aan deze wens tegemoet te komen.

 

Nieuwe woningbouw locaties

Na coudorp II zien we de volgende locaties die geschikt zijn voor woningbouw

  • v Appartementen voormalige kerk
  • v Boot en Buteijn
  • v Terrein de Ruijter
  • v Inbreiding
  • v Lewedijk

Appartementen in de kerk.

 

Appartementen_kerk1
De plannen voor het creëren van 5 appartementen in de kerk zijn in een ver gevorderd stadium. Omdat de startdatum nog steeds niet duidelijk is lijkt het wachten op de eerste najaarsstorm om de zaak in gang te zetten. Ondertussen klagen veel bewoners dat het rondom de kerk die zo ongeveer op instorten staat een rommelige boel aan het worden is. In oktober 2003 is contact opgenomen met van Galderen en Dekker, (kopers van het kerkgebouw) zij zijn met de voorbereiding van de verkoopbrochure bezig.  Begin maart hebben we bij Steendijk in Goes wat informatie opgevraagd. Duidelijk is dat de verbouw pas aanvangt na de verkoop van 3 van de 5 appartementen. De afbeeldingen uit de verkoopfolder die op deze pagina staan afgebeeld geven een idee van hoe het gaat worden

 

 

Appartementen_kerk

 

eind 2004 is voor 2 van de 5 te realiseren woningen een potentiële koper gevonden. Daarom is het project nog steeds niet gestart. Sterker nog het project dat eerst aan de aanpak van het Oranjeplein was gekoppeld wordt hiervan losgemaakt. Hopelijk geen teken aan de wand. Op dit moment zien we de kerk in een rap tempo verpauperen. Er moet dus zo spoedig mogelijk een oplossing worden gevonden. Uit het overleg met de wethouder komt naar voren dat de gemeente er alles aan doet om de start van het project te versnellen. De gemeente heeft op dit moment geen mogelijkheid om in te grijpen. Het is nu dus hopen dat de potentiële kopers zich snel aanmelden zodat er eindelijk wat kan worden gedaan op deze markante plek in ons dorp.

 

In februari 2005 bereikt ons informeel het bericht dat de start van de bouw aanvangt voor 1 april... Op 22 maart kunnen we in de krant lezen dat binnen 2 maanden met de bouw wordt begonnen.

 

In april zijn de werkzaamheden gestart en lijkt het erop dat halverwege 2006 het dorp een paar prachtige appartementen rijker is.

locatie Boot en Buteijn

De locatie Boot en Buteijn is de lokatie voor nieuwe woningen in Nieuwdorp. Het terrein blijkt echter dermate vervuild te zijn dat deze plannen hiervoor wellicht lang op zich laten wachten. De dorpsraad stelt voor om rondom het terrein een ring woningen te bouwen en tzt het terrein te sanneren.

locatie de Ruijter (Coudorps Hofje)

Otte heeft plannen om een 8-tal woningnen te realiseren op de plaats van de oude schuur van de Ruijter in het Coudorp te plaatsen

Inbreiding

Inbreiding mag altijd dus wellicht kunnen er in de toekomst wat kleinere woningen op plaatsen in de kern terecht komen

 

locatie Lewedijk

De dorpsraad wil de locatie Lewedijk als woningbouw locatie aangewezen zien. Hierbij moet rekening worden gehouden met de afstand tot de Slagerij en de plaatsing/ligging van kabels leidingen en zendmasten.

Copyright © 2016. All Rights Reserved.