Dorpsraad
U kunt op onderstaande links klikken voor aanvullende informatie over de stichting dorpsraad Nieuwdorp.
dorpsvlag
Bericht dorpsraad Nieuwdorp
Als Dorpsraad hebben we jullie eerder geïnformeerd over ons traject om te komen tot een dorpswapen en -vlag voor Nieuwdorp.
Uit een inventarisatie is namelijk gebleken dat er van twee dorpen in de gemeente Borsele geen dorpswapen is. Dat betreft Lewedorp en Nieuwdorp. De reden hiervoor is dat ze nooit een zelfstandige gemeente zijn geweest; ze maakten onderdeel uit van ’s-Heer Arendskerke. Datzelfde geldt voor de dorpsvlaggen van die twee dorpen. De gemeenteraad wil de nog niet-vastgestelde dorpswapen/dorpsvlaggen officieel laten vaststellen (najaar 2024). Maar ook bestaat de wens om de dorpswapens een zichtbare plek te geven in de raadsboerderij.
Namens de dorpsraad hebben wij samen met de heer Ad Beenhakker (namens de Heemkundige Kring) en de raadsleden Vermeulen en Verkuil een wapen en vlag ontworpen. Deze is gebaseerd op de regels van de heraldiek: zo eenvoudig mogelijk, zonder al te veel wapenfiguren en een niet al te ingewikkelde schildverdeling. Elk symbool en elke kleur heeft een betekenis. Het ontwerp moet duidelijk en herkenbaar zijn; ook van veraf. Ad Beenhakker heeft vele ontwerpen op zijn naam staan, zoals van Clinge, Hoedekenskerke, Cadzand, Koewacht en Nieuwvliet en Overslag.
We hebben als dorpsraad onze inbreng gegeven. Daarbij gaven we onze voorkeur om geen symbolen in het wapen/de vlag op te nemen. We kozen voor een vrij strak ontwerp.
Namens de dorpsraad Nieuwdorp,
Hans Niewenhuijse en Pieter de Vos
Beschrijving door de heer Beenhakker: “In de gemeente Borsele hebben alle dorpen, die vroeger zelfstandige gemeenten waren, al een eigen vlag. Deze vlaggen vormen samen een zeer gevarieerd geheel in kleuren en patronen. Als ze samen werden gebruikt levert dat een feestelijk gezicht op. De nieuwe vlag zal zich in dit geheel moeten voegen en duidelijk herkenbaar moeten zijn.In veel gevallen zijn de kleuren van de vlaggen gebaseerd op de wapens van de vroegere gemeenten, maar dat is niet persé noodzakelijk. Ook symbolen voor de naam van het dorp komen in de vlaggen voor, zoals de hoed in de vlag van Hoedekenskerke. Iets dergelijks ligt ook voor de hand voor Nieuwdorp, maar de naam van het dorp geeft niet zoveel aanknopingspunten. Hoe geef je aan dat het “een nieuw dorp” is. Waar denken we allereerst aan bij Nieuwdorp? Een strak dorp, gekenmerkt door een rechthoekig stratenpatroon, midden in de Kraaijertpolders met hun lange rechte dijken en wegen. De ligging van het dorp wordt weergegeven door drie samenkomende rechte banen: het Coudorp, de West-Kraaijertsedijk en de Havenweg.
Groen is dan een geschikte kleur voor de dijken: de Havenweg maakt weliswaar een minder groene indruk, maar met zijn groene bermen past hij toch wel in het geheel. Door de aparte indeling springt de vlag er meteen uit als je alle dorpsvlaggen bij elkaar ziet, maar hij past er toch bij. Zie voorbeeld C. Het ligt voor de hand om de ontwerpen voor wapen en vlag goed op elkaar te laten aansluiten. Bij het wapen is dezelfde draaiing ook mogelijk, zodat de gaffel als enig motief in het wapen komt (afbeelding C). De beschrijving van het wapen is dan als volgt: “In zilver een gaffel van sinopel”.
Op het idee van de drie samenkomende dijken en wegen hebben we verder geborduurd. Zie A en B. We geven de wegen/dijken de gouden (gele) kleur want als blauw en groen naast elkaar worden gebruikt dan geeft dat te weinig onderscheid. Daarom de gele gaffel die als scheidslijn fungeert.
Voor het wapen Awordt de beschrijving dan als volgt: “Een verticale, gouden (gelen) gaffel, met zowel rechts- als linksonder een sinopel (groen) vlak als symbool voor het polderlandschap en de parkomgeving en boven een blauw vlak dat het water van de haven verbeeldt. De cirkel in keel (rood) op het kruispunt van de gaffel, staat symbool voor het dorpshart. Een cirkel staat vooroneindigheid, onvoorwaardelijkheiden veiligheid.”
Optie B is daarop een variant. Laat ons weet of je welke jouw voorkeur heeft: A, B of C?
4 mei
Beste dorpsgenoten,
Helaas kan de 4 mei herdenking nog niet door gaan op de normale manier.
Net zoals vorig jaar zal Ron Moerman na de 2 minuten stilte vanaf de kerk het Wilhelmus blazen.
De krans zal zonder publiek gelegd worden.
De kinderen van groep 8 van de regenboog hebben het monument zoals ieder jaar weer schoongemaakt
Gr Femke ,Mirjam en Anja
test
test artikel
Subcategorieën
Algemeen Aantal artikelen: 19
Dat Nieuwdorp een dorpsraad heeft is bekend. Maar wat is nou de functie, het nut en de noodzaak van zo'n dorpsraad. Op deze pagina proberen we op deze vragen de antwoorden te geven. De dorpsraad van Nieuwdorp is al meer dan 35 jaar actief. Op 15 november 1975 werd er een dorpsvergadering belegd in het jeugdgebouw en snel bleek dat het ongenoegen over een aantal aspecten in en om het dorp zo groot was dat besloten werd een dorpsraad in te stellen. De eerste dorpsraad in de gemeente Borsele was een feit. Deze dorpsraad bestond uit 23 personen. Op dit moment heeft de dorpsraad aanzienlijk minder leden. Op 14 juli 2005 is de dorpsraad omgezet in een stichting u kunt hier de statuten downloaden
doelstelling
De stichting dorpsraad Nieuwdorp probeert een schakel te zijn tussen overheid, bedrijven en de dorpsbewoners om de algemene belangen van Nieuwdorp te behartigen. We proberen door overleg met instanties en bedrijven de leefbaarheid in Nieuwdorp te behouden en te verbeteren. De dorpsraad is geen actiecomité en ook geen vooruitgeschoven post van de gemeente, maar een door Nieuwdorpers opgerichte raad die zich bezig houdt met zaken die het belang van Nieuwdorp dienen. Uw inbreng is hiervoor onmisbaar.
Meer informatie vindt u terug onder het menu item contact.
Vergaderingen
Jaarlijks wordt het vergaderschema bepaald. Indien er geen zwaarwegende zaken spelen proberen we zoveel mogelijk aan vergaderschema vast te houden. Het dagelijks bestuur (DB) van de dorpsraad houdt tussen de vergadering de voortgang van de actuele zaken in de gaten en stuurt waar nodig bij. De overige leden worden o.a. via e-mail op de hoogte gehouden van de voortgang van spelende zaken. Om praktische redenen zijn de vergaderingen van de dorpsraad - behoudens de algemene vergadering - niet openbaar. Indien u uw vraag één week voor de vergadering aan ons kenbaar maakt via e-mail dan kunnen we deze in de agenda verwerken. Het kan zijn dat we u op basis van uw vraag uitnodigen om op één van de vergaderingen uw vraag toe te lichten.
Als u meer informatie wilt dan kunt u natuurlijk ook contact opnemen met één van onze leden.
Opbouw
Na de verkiezingen in 2010 telt de dorpsraad 8 leden. Inwoners van Nieuwdorp die lid willen worden van de dorpsraad kunnen zich aanmelden bij de secretaris. Personen die zich verkiesbaar hebben gesteld kunnen op de jaarlijkse dorpsraad vergadering worden gekozen voor een periode van drie jaar. Na deze periode kan men aftreden of zich herkiesbaar stellen.We zijn altijd op zoek naar nieuwe leden!!
Op dit moment hebben de volgende personen zitting in de dorpsraad.
- Sjaak Labruyere (Voorzitter)
- Jan Moerdijk (Penningmeester)
- Griet Aarnoutse (Secretaris)
- Gert Harthoorn
- Sjaak Labruyere
- Koos Hage
- Sebastiaan Bom
- Anja de Vos
- Pieter de Vos